top of page
  • Writer's pictureDanvite.lt

Atmintinė nešiojantiems tiesinančias kapas


TIESINANČIŲ KAPŲ NEŠIOJIMO REKOMENDACIJOS

Tiesinančių kapų nešiojimas. Tiesinančias kapas rekomenduojama nešioti 22 valandas per parą. Kapas reikia išsiimti valgant ir valant dantis.


Gydymo trukmė. Dažniausiai gydymas trunka nuo 9 iki 20 mėnesių priklausomai nuo klinikinės situacijos ir paciento bendradarbiavimo. Kuo daugiau valandų paroje yra nešiojamos kapos, tuo greičiau yra pasiekiamas norimas rezultatas.

Kapų rinkinių keitimas. Kapų rinkiniai yra keičiami kas 2 savaites arba taip, kaip nurodė jūsų gydytojas ortodontas. Pradėjus nešioti naują rinkinį, gali atsirasti dantų jautrumas ir maudimas, kuris praeina savaime kelių dienų bėgyje. Senus rinkinius būtina saugoti ir atsinešti kiekvieno vizito metu pas gydytoją ortodontą.


Elastikų nešiojimas. Jeigu jums gydytojas ortodontas nurodė nešioti elastikus, jie turi būti nešiojami visada ir keičiami naujais kas 12 valandų.


Kapų nuėmimas ir uždėjimas. Norint nusiimti kapas, visada pradėkite nuo galinių krūminių dantų. Užsidedant kapas pradėkite nuo priekinių dantų prispausdami jas pirštais, kapų nekąskite. Užsidėjus įsitikinkite, kad kapos laikosi tvirtai ir yra prispaustos prie dantų.


Diskomfortas. Gali pasitaikyti, kad dėl gamybos proceso kai kurių kapų kraštai yra šiurkštūs. Tokiu atveju naudokite ortodontinį vašką arba atsargiai padildinkite aštrų kapos kraštą minkšta nagų dilde ar nukirpkite kosmetinėmis žirklutėmis.


Dantų plombavimas kapų nešiojimo metu. Visą kapų nešiojimo laikotarpį nerekomenduojama plombuoti dantų, kadangi kapos gali nebetikti. Neišvengiamais plombavimo atvejais reikėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju ortodontu.

BURNOS PRIEŽIŪRA


Asmeninė burnos higiena. Prieš valant dantis išsiimkite kapas. Laikykitės taisyklingos asmeninės burnos higienos namuose. Dantis valykite elektriniu ultragarso šepetėliu arba minkštu mechaniniu šepetėliu ir dantų pasta du kartus dienoje, naudokite tarpdančius valančias priemones ir valykite liežuvį. Prieš užsidedant tiesinančias kapas, jas kruopščiai išvalykite. Ant švarių dantų dėkite tik švarias kapas, priešingu atveju gali atsirasti dantų ėduonis, dantenų uždegimas arba kitos dantų ar dantenų ligos. Jeigu po valgio prieš užsidedant kapas neturite galimybės išsivalyti dantų, naudokite kramtomąją gumą arba praskalaukite burną skalavimo skysčiu ar vandeniu.


Burnos ertmės jautrumas. Pirmomis gydymo savaitėmis, nuolatinis tiesinančių kapų nešiojimas gali sukelti gleivinės jautrumą, paskatinti pūslelių atsiradimą. Tokiu atveju paskalaukite burnos ertmę drungnu druskos tirpalu (1 šaukštelis druskos stiklinei vandens) arba gydomuoju burnos skalavimo skysčiu.

TIESINANČIŲ KAPŲ SISTEMOS PRIEŽIŪRA


Tiesinančių kapų priežiūra. Kapos yra valomos kasdien su dantų šepetėliu ir neabrazyvia dantų pasta. Išvalius kapas, nuplaukite jas po tekančiu vėsiu vandeniu. Kapų negalima plauti po karštu vandeniu, kadangi jos gali pakeisti savo formą. Kapas galite dezinfekuoti specialiame skystyje.


Tiesinančių kapų laikymas. Išsiėmus kapas nedėkite jų ant stalo ar į kišenę. Kol kapų nenešiojate, laikykite jas specialioje dėžutėje, kad jos nepasimestų, nesudužtų ar neišsikraipytų. Saugokite kapas nuo naminių gyvūnų.


Sagučių priežiūra. Būtina nuolat stebėti ar nėra nuo dantų nukritusių sagučių. Jeigu ant kapų yra matomi iškilimai sagutėms, jos turi būti ir ant danties. Jeigu pastebėjote, kad sagutė nukrito, kreipkitės į savo gydytoją ortodontą.


Mityba. Tiesinančias kapas rekomenduojama nusiimti valgant, todėl mitybos įpročių pakeisti nereikia. Po kiekvieno valgio, būtina kruopščiai išsivalyti dantis bei kapas ir nedelsiant vėl jas užsidėti. Nevalgykite su kapomis ir nekramtykite kramtomosios gumos, kadangi jos gali apsinešti, prarasti skaidrumą, išsikraipyti, įskilti ar net sudužti. Esant su kapomis galima gerti tik vėsų vandenį, kadangi karšti gėrimai gali pakeisti kapų formą.


Rūkymas. Nerekomenduojama rūkyti esant su kapomis, kadangi jos gali pakeisti spalvą ir elastingumą.


Būtinos burnos priežiūros priemonės nešiojant tiesinančias kapas:

Kitos rekomenduojamos priemonės:


bottom of page