top of page
  • Writer's pictureDanvite.lt

Atmintinė po breketų suklijavimo


Pirmomis dienomis po breketų sistemos uždėjimo gali padidėti dantų jautrumas ir skaudėti dantis, taip pat gali būti sunku valgyti, kramtyti, atkąsti, todėl rekomenduojama valgyti minkštą maistą. Šaltas maistas gali padėti sumažinti skausmą. Skausmas praeina savaime palaipsniui kelių dienų bėgyje.

Ortodontinio gydymo metu breketų sistema gali pradėti trinti lūpas ar skruostus iš vidinės pusės. Ėmus trinti, prilipinkite specialų ortodontinį vašką ant breketų toje vietoje, kurioje jaučiate diskomfortą. Per kelias dienas gleivinė prisitaiko ir trynimas praeina. Jeigu po kelių dienų trynimas vis dar jaučiamas, kreipkitės į gydytoją ortodontą.

Apsilankymai pas ortodontą. Viso ortodontinio gydymo metu jūs turite reguliariai, nurodytu periodu lankytis pas ortodontą dėl breketų sistemos aktyvacijos. Po jos, kaip ir po breketų sistemos uždėjimo, kelias dienas gali būti jaučiamas skausmas, kuris praeina savaime. Jeigu breketų sistema atsiklijavo, išsikraipė ar atsirado kitų pakitimų, būtina kreiptis į gydytoją ortodontą.

Profesionali burnos higiena. Šią procedūrą rekomenduojama atlikti kas 3 - 4 mėnesius, tam kad pašalinti apnašas ir užkirsti kelią akmenų ir ėduonies susiformavimui, dantenų uždegimui.

Dantų ir burnos valymas. Po kiekvieno valgymo ar užkandžiavimo būtina kruopščiai išsivalyti dantis, naudoti ortodonto rekomenduojamas burnos priežiūros priemones. Viso ortodontinio gydymo metu turite skirti ypatingą dėmesį asmeninei burnos higienai. Priešingu atveju gali atsirasti ėduonis, dantenų uždegimas, nemalonus burnos kvapas, breketų sistema gali atsiklijuoti.


Maistas. Viso ortodontinio gydymo metu negalima kąsti kieto maisto. Kietą maistą rekomenduojama supjaustyti gabaliukais, išvirti, troškinti ar kitaip apdoroti, kad kandant breketų sistema neatsiklijuotų ar neišsikraipytų. Rekomenduojama vengti užkandžių, saldumynų, klampaus maisto, o jeigu tai neišvengiama, tuomet po valgio būtina kruopščiai išsivalyti dantis.

Gėrimai. Nerekomenduojama gerti saldžių, savo sudėtyje cukraus ar saldiklių turinčių gėrimų. Atsigėrus tokių gėrimų, patartina skalauti burną.


Po breketų sistemos nuėmimo. Kai jums bus nuimti breketai, dar kurį laiką turėsite nešioti specialias, individualiai jums pagamintas ortodontines plokšteles, tam, kad dantys ar sąkandis stabilizuotųsi ir nepasikeistų. Ortodontinių plokštelių nešiojimo trukmę jums rekomenduos gydytojas ortodontas.

Priemonės asmeninei burnos higienai nešiojant breketus:

  • Naudokite remineralizuojančią dantų pastą su fluoru apsaugančią nuo ėduonies;

  • Minkštu dantų šepetėliu arba elektriniu ultragarso šepetėliu ir dantų pasta valykite dantis ryte po valgio ir vakare prieš miegą. Būtina nuvalyti visų dantų paviršius ypatingai atkreipiant dėmesį į sritis tarp breketo ir dantenų;

  • Kaip papildoma priemonė, gali būti naudojamas vieno danties šepetėlis;

  • Būtinai, bent kas antrą vakarą visus tarpdančius valykite specialiu tarpdančių siūlu “SuperFloss”, tarpdančių šepetėliais arba elektriniu tarpdančių irigatoriumi;

  • Jeigu dienos metu užkandote ir neturite galimybės išsivalyti dantų, praskalaukite burną skalavimo skysčiu arba vandeniu ir pašalinkite užsilikusius maisto likučius. Galite naudoti tarpdančių šepetėlį sunkiau pašalinamiems maisto likučiams išvalyti;

  • Kasdien valykite liežuvį specialiu liežuvio valikliu.



bottom of page