top of page
  • -

Dantų protezavimas „Denticijoje | Danvitėje“ – lengvai ir paprastai


„Denticijos | Danvitės“ klinikos gydytojas odontologas Lukas Mingaila.

Dantų protezavimas – tai kramtymo funkcijos atkūrimas, kai nėra likę vieno ar kelių natūralių dantų arba kai atkurti pažeistą dantį vien plomba nepakanka: pažeidimas yra per didelis, per gilus, dažnai paveikiantis ir danties šaknį. Gydymo planas sudaromas kiekvienam pacientui individualiai atlikus išsamų dantų ir žandikaulių būklės ištyrimą bei pritaikius pagal paciento norus ir galimybes. Apie dantų protezavimą ir jo indikacijas pasakoja „Denticijos | Danvitės“ klinikos gydytojas odontologas Lukas Mingaila.


Protezai – tik vyresniems?


Dažnai girdimas mitas, kad protezai yra skirti tik vyresnio amžiaus žmonėms. Gydytojas pripažįsta, kad taip galvoja dauguma pacientų, tačiau tai tikrai nėra tiesa. Pasirodo, kartais protezavimo prireikia net ir vaikams, kai danties pažeidimas yra per didelis, kad jo funkciją būtų galima atkurti plombomis: „Jeigu dantis stipriai pažeistas, tuomet svarbu jį apsaugoti nuo tolimesnių komplikacijų nedelsiant, kadangi laikui bėgant pažeidimas gali plėstis ir mažėja danties išsaugojimo tikimybė.“ Nors protezai dažnai asocijuojasi su vyresniu amžiumi, tačiau gydytojas pabrėžia, kad danties protezavimas senatvės tikrai nepriartina, priešingai – ilgiau išsaugomi savi dantys.


Kokie protezai siūlomi mūsų klinikoje? Kaip juos pasirinkti?


Jei svarstote apie dantų protezavimą, reikėtų žinoti, kad yra kelios dantų protezų rūšys: išimami (kai juos reikia išsiimti ir išsivalyti) ir neišimami – fiksuoti ant nuosavų dantų arba dantų implantų. Mūsų prioritetas visada yra išsaugoti nuosavus dantis, todėl jeigu dantis yra pakankamai tvirtas ir pacientas yra motyvuotas dantį išsaugoti, tai visada yra naudingiau pacientui. Deja, jeigu danties pažeidimas yra nerestauruotinas, tuomet dantį siūloma šalinti. Pašalinus vieną ar kelis dantis, yra keli pasirinkimai: implantacija, kuomet į kaulą yra įsukami implantai, išimami protezai, o tam tikrais atvejais – galima protezuoti tiltiniais protezais.



Moderni klinika – lengviau ir pacientui, ir specialistui


L. Mingaila pažymi, kad „Denticijos | Danvitės“ klinikoje visada daug dėmesio skiriama procesų tobulinimui ir naujausių technologinių sprendimų diegimui. Tai palengvina ir pačių specialistų darbą, ir suteikia geresnę patirtį pacientams.

Pavyzdžiui, šiuo metu „Denticijos | Danvitės“ klinikoje jau rečiau atliekamas įprastas dantų atspaudavimas, tam naudojamos skaitmeninės technologijos – „3SHAPE“ skeneris: „Dantų protezavimui naudojame skaitmeninį dantų nuskenavimo būdą, kada atspaudinės masės protezuojant tampa nebereikalingos. Tai ypač aktualu stiprų pykinimo refleksą turintiems pacientams ir tiems, kam tai sukelia nemalonius pojūčius.“

Baigdamas pokalbį odontologas priduria, kad visuomet yra svarbūs profilaktiniai patikrinimai, o ilgai atidėlioti protezavimą – rizikinga: „Atidėti protezavimą galima tol, kol nėra įvykusių negrįžtamų komplikacijų, dėl kurių dantį reikia šalinti. Jeigu protezavimą paliksime kaip paskutinį gelbėjimosi ratą, danties galima ir nebeišgelbėti.“


Primename, kad visose „Denticijos“ klinikose galimas dantų protezavimas, procedūrą finansuojant PSD fondo lėšomis. Nemokamas dantų protezavimas, kompensuojant PSD fondo lėšomis, priklauso:

- pensinio amžiaus žmonėms,

- nedarbingiems ar iš dalies darbingiems pacientams,

- pacientams, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos.

Šioms asmenų grupėms priklauso 670,39 Eur kompensacija. Sudėtingesniais atvejais, pacientams gali priklausyti ir didesnė kompensacija, siekianti 2062,70 Eur (nustato gydytojų konsiliumas).

Taip pat dantų protezavimas kompensuojamas ir asmenims iki 18 metų:

- kurių kramtymo sistema dar vystosi, protezuojama laikinais dantų protezais (iki 342,19 Eur),

- kurių kramtymo sistema iš esmės susiformavusi, protezuojama naudojant ilgalaikių konstrukcinių medžiagų dantų protezus (iki 2062,70 Eur (nustato gydytojų konsiliumas).


Jei jūs patenkate į vieną iš šių kategorijų, reikėtų kreiptis į savo gydymo įstaigos odontologą, kuris sutvarkys dokumentus ir įrašys jus į Teritorinių ligonių kasų sąrašą. „Pasikeitus finansavimo tvarkai, pacientams nebereikia laukti kelis mėnesius, kol sulauks savo eilės, protezavimo kompensacija yra suteikiama iš karto ir gydymą galima pradėti tuojau pat. Išnaudojus visą protezavimui suteiktą sumą, vaikams ir, kai kuriais atvejais, pacientams po onkologinio gydymo dėl naujos kompensacijos galima kreiptis iškart, o kitoms pacientų grupėms – po 3 metų nuo kompensacijos panaudojimo.“ – teigia gydytojas.


Primename, kad protezavimo procedūrai galite registruotis pas mūsų specialistus jums patogioje klinikoje – Klaipėdoje, Kaune ar Vilniuje. Jei turite klausimų apie dantų protezavimo paslaugas ar norite užsiregistruoti – susisiekite su mumis jums patogiu būdu: telefonu, e. paštu ar užpildę užklausos formą mūsų svetainėje.

bottom of page