top of page
  • -

Estetinis dantų plombavimas: graži ir sveika šypsena vos per 1-2 vizitus


Nemaža dalis žmonių įsitikinę, kad estetinis dantų plombavimas skirtas tik idealios šypsenos atkūrimui. Tačiau odontologijos klinikos „Denticija“ Klaipėdoje gydytoja Rita Baranauskienė įsitikinusi, kad ši procedūra taip pat skirta ir bendrai geresnei sveikatai. 


Kada turėčiau apsvarstyti estetinį plombavimą?


Gydytoja odontologė Rita atskleidžia, kad įprastai estetinis plombavimas atliekamas burnoje esant senų arba nekokybiškų restauracijų, nutrupėjusių ar karieso pažeistų dantų, nuskilusių dantų po traumos, įgimtų ar įgytų tarpų, dantų spalvos pakitimų, kreivų ar susigrūdusių dantų. „Kartais, pavyzdžiui, jei pacientas nėra patenkintas savo dantų forma ar dydžiu bei nori greito ir tuo pačiu kokybiško rezultato, taip pat galimos estetinės procedūros“,– dalijasi odontologė.                              


Estetinis plombavimas ne tik grožiui, bet ir geresnei sveikatai


Estetinis plombavimas apsaugo dantis nuo jų jautrumo, taip pat dantis, linkusius trupėti. Kaip sako gydytoja Rita, dantys tampa ne tik atsparesni: „Ši procedūra padeda išvengti įvairių mikroorganizmų neigiamo poveikio ir kt. Svarbu paminėti, kad jei, pavyzdžiui, pažeisti yra priekiniai dantys, mūsų organizmui tampa sunkiau virškinti maistą ir jį pasisavinti, o dėl atsiradusių tarpų sutrinka garsų tarimas“.


Žinoma, svarbus ir poveikis emocinei būklei: „Šypsena yra vienas iš pirmųjų dalykų, kuriuos žmonės pastebi bendraudami vieni su kitais. Sveiki ir gražūs dantys padeda labiau pasitikėti savimi, suteikia drąsos“, – estetinio plombavimo privalumais dalijasi „Denticijos“ gydytoja. 


Pasitikrinkite, ar neturite klaidingų įsitikinimų apie estetinį plombavimą 


Paklausus gydytojos apie mitus, kuriuos tenka išgirsti dirbant odontologe, ji atsako: „Vienas dažniausiai pasitaikančių – esą šios procedūros metu yra pašalinama dalis danties paviršiaus, dėl to jis pažeidžiamas ir laikui bėgant silpnėja. Tai netiesa. Šiuolaikinės odontologijos principais ir technologijomis paremtas estetinis plombavimas yra minimaliai invazyvi procedūra, kurios metu pašalinami tik karieso pažeisti danties audiniai arba seni, nekokybiški užpildai. 

Kitas mitas, kurį taip pat esu girdėjusi ne kartą, kad estetinės restauracijos atlikimas gali ištiesinti dantis. Visgi pirmiausia reikia atlikti ortodontinį gydymą, o tik tada atlikti minimaliai invazyvią restauraciją. 


Dar vienas iš dažnai girdimų, kad plombos tarnaus amžinai. Deja, jos dėvisi, todėl labai svarbu tinkamai prižiūrėti dantis ir lankytis pas odontologą kartą per metus, kad būtų atlikta plombų apžiūra, poliravimas ir, jei reikia, jų koregavimas“.


Kuo profesionalesnį gydytoją pasirinksite, tuo ilgiau džiaugsitės natūraliai atrodančia šypsena


Patyrusio odontologo pasirinkimas vaidina pagrindinį vaidmenį užtikrinant gydymo kokybę, natūralų estetinį vaizdą ir komfortą estetinio plombavimo procedūros metu: „Prieš pasirenkant gydytoją, rekomenduoju įvertinti jo patirtį ir turimą kvalifikaciją, pasiskaityti kitų pacientų atsiliepimus, įsitikinti, kad gydytojas procedūros metu naudos mikroskopą ir optiką. Žinoma, svarbu, kad bendraudami su odontologu jaustumėtės patogiai ir drąsiai“, – asmeninės rekomendacijomis dalijasi R. Baranauskienė. 


Ką turėtumėte įsidėmėti, kad rezultatai džiugintų kuo ilgiau 


Estetinio plombavimo ilgaamžiškumas priklauso nuo daugelio aspektų. Kaip ir bet kuri kita restauracija, ji nėra amžina: „Įprastai estetiškai plombuotas dantis išlieka didžiąja dalimi nepakitęs bent keletą metų. Tačiau viskas priklauso nuo paciento asmeninės higienos ir konkrečios klinikinės situacijos“, – pasakoja „Denticijos“ gydytoja ir detalizuoja: „Netinkamai prižiūrimos estetinės plombos gali prarasti savo formą ir blizgesį, todėl rekomenduoju naudoti dantų šepetėlį (mechaninį ar elektrinį), turintį minkštus šerelius, dantis reikėtų valyti švelniai, o pastą rinktis žemo abrazyvumo – RDA nuo 0 iki 70.  Visos šios priemonės gali padėti ilgiau išlaikyti estetinio plombavimo spindėjimą, apsaugoti plombas nuo nusidėvėjimo ar netyčinio pažeidimo bei pagerinti bendrą dantų sveikatą“.


Griežiu dantimis. Ar verta atlikti estetinį plombavimą?


Griežimas dantimis neretai sukelia dantų, žandikaulio, veido, kaklo, nugaros skausmus, dantų dėvėjimąsi, daro neigiamą poveikį šypsenos estetikai, todėl svarbu nenumoti į jį ranka. Tačiau kaip tikina gydytoja, vien tik estetinio plombavimo nepakaks: „Pirmiausia reikėtų šalinti priežastį – būtinas kompleksinis gydymas, kurio metu būtų normalizuotas raumenų veikimas, sumažinta įtampa, spazmai. Gali būti, kad reikės apsilankyti pas neurologą, veido žandikaulių specialistą, atlikti skaitmeninį modeliavimą, dėvėti specialias kapas, o tik tada atlikti estetinį plombavimą, tačiau nenoriu išsiplėsti, nes kiekvienu atveju pacientui sudaromas individualus gydymo planas. Geriausia kreiptis į kliniką, paaiškinti problemą ir ją patikėti į ilgametę patirtį turinčių specialistų rankas“, – dalijasi „Denticijos“ gydytoja odontologė Rita Baranauskienė.

bottom of page