top of page
  • -

Estetinis plombavimas: kas tai, kada jo gali reikėti ir kiek tai kainuoja


Gražios šypsenos ir sveikų dantų norime mes visi. Deja, dantų būklė priklauso ne tik nuo mūsų pačių pastangų – sąžiningo valymo su tarpdančių siūlu, dantų šepetėliu ir kokybiška pasta bei reguliarių vizitų pas burnos higienistą. Nors visi šie dalykai gali žymiai pagerinti mūsų dantų būklę, tačiau jų dėvėjimasis yra natūralus procesas, o dantų ir dantenų problemas lemia ne tik gyvenimo būdas, bet ir genetika. Todėl šiandien kalbamės su „Denticija | Danvitė“ klinikos gydytoja odontologe Margarita Cibulskiene. Gydytoja pasakoja apie estetinį plombavimą bei kaip jis gali padėti atkurti jūsų šypseną!

Estetinis plombavimas – kas tai ir kada jo reikia?

Gydytoja komentuoja, kad „Estetinio plombavimo metu prarasti danties audiniai atkuriami taip, kad savo spalva, forma, skaidrumu prilygtų natūralių dantų vaizdui. Dažniausiai tai būna nudilę, nuskilę dėmėti ar ėduonies pažeisti priekiniai dantys. Taip pat galima uždengti tarpus tarp dantų, kai ortodontinio gydymo metu nebepavyksta dantų suglausti dėl dantų dydžio anomalijų.“

Tiesa, specialistė įspėja, kad vis dar gajus mitas, jog estetinis plombavimas padeda spręsti visas estetines problemas, tokias kaip dantų susigrūdimas ar spalvos pasikeitimai. Odontologė sako, kad „Dabartinė odontologija stengiasi eiti minimalios invazijos keliu, atkurti prarastus audinius, o ne šlifuoti, todėl, kai dantys yra stipriai susigrūdę, tamsios spalvos, estetinis plombavimas nerekomenduojamas kaip pradinis gydymas. Pradedama nuo ortodontinio, gal chirurginio gydymo, dantų balinimo.“ Vėliau, pagal poreikį, galimas ir estetinis plombavimas, jei po ortodontinio gydymo nebuvo pasiektas norimas rezultatas: „Po ortodontinio gydymo, dantis atstačius į teisingą lanką, gali likti tarpai ar nutrupėję kandami kraštai, iltinių dantų gumburai.“, tokiu atveju estetinis plombavimas padeda atkurti gražią šypseną.

Ar estetinis plombavimas turi „galiojimo laiką“?

Visi žinome, kad dantų plombos nėra amžinos ir, dažniausiai, po kelių metų jas tenka keisti naujomis. Odontologė M. Cibulskienė pabrėžia, kad plombavimo ilgaamžiškumas yra sudėtingas klausimas, nes yra daug veiksnių, kurie daro įtaką plombos „galiojimo laikui“. Labiausiai plombos gyvavimo trukmė priklauso nuo asmeninių higienos įpročių: „Plombų korekcija labai priklauso nuo asmens higienos įpročių. Jei klientas prastai valo dantis, tada plomba apsineša, keičia spalvą, įsigeria pigmentinis apnašas, ypač tarpdančiuose. Jei per stipriai valo kietu dantų šepetėliu ar dantų pasta, turinčia didelį abrazyvumo rodiklį, plombos sluoksnis nusitrina, išplonėja, gali pakisti spalva, prarandamas blizgesys. Taip pat restauracijos kokybei gali pakenkti netinkamai atlikta profesionali burnos higiena.“ Jei nesate tikri, kokį šepetėlį ar dantų pastą pasirinkti – visada galite pasikonsultuoti su jus gydančiu odontologu ar burnos higienistu. Specialistai patars, kokios dantų ir dantenų priežiūros priemonės geriausiai tiktų būtent jūsų individualiu atveju.

Planuojant vizitą pas odontologą, dažnai yra nerimaujama ne tik dėl rezultatų, bet ir paties proceso – ypač, ar procedūra bus skausminga. Mūsų klinikos odontologė ramina, kad estetinis plombavimas, tai – neskausminga procedūra: „Neskausminga, nes dažniausiai plombuojant atstatoma, atkuriama anatominė forma, kuri buvo prarasta dėl nudilimo, neteisingo sąkandžio ar žalingų įpročių. Bet, atsižvelgiant į paciento baimes, jautrumą atliekamoms procedūroms, siūlomas nuskausminimas.“ Todėl prieš vizitą galite būti ramūs, kad procedūra nesukels nemalonių pojūčių.

Konsultacija ir visos reikiamos procedūros vienoje vietoje

Kaina – dar vienas aspektas, svarbus lankantis pas odontologą. Odontologė sako, kad estetinio plombavimo kaina priklauso nuo taisomo defekto dydžio ir konkrečios situacijos, todėl ji gali būti 99–195 EUR: „Kaina priklauso nuo defekto dydžio, plombavimo apimties, pavyzdžiui, ar reikia atstatyti tik nuskilusį danties kampelį, nudilusį kraštą, ar pilnai dengti visą dantį dėl jo smulkumo, tarpų tarp dantų. Defekto dydį ir kainą įvertina gydytojas konsultacijos metu.“

„Denticijos“ klinikose teikiame visas odontologijos paslaugas po vienu stogu. Jei nesate tikri, ar jums reikalinga gydytojo ortodonto konsultacija, ar estetinio plombavimo paslauga, maloniai kviečiame užsiregistruoti konsultacijai ir mūsų specialistai jus nukreips pas reikiamą gydytoją ar gydytojų komandą.




bottom of page