top of page
  • Writer's pictureDanvite.lt

Kaip teisingai prižiūrėti savo burnos ertmę namuose


Profesionalią burnos higienos procedūrą yra rekomenduojama atlikti kas 6 mėnesius (arba taip, kaip rekomenduoja Jūsų odontologas ar burnos higienistas), tačiau ne mažiau svarbu yra ir teisingi asmeninės burnos higienos įpročiai namuose. Ši atmintinė Jums padės suprasti visus kasdieninius dantų ir burnos valymo etapus bei apsisaugoti nuo ėduonies, periodontito ar kitų dantų ir dantenų ligų.


  • Valykite dantis dantų šepetėliu ryte ir vakare. Dantis valykite elektriniu ultragarso šepetėliu arba minkštu mechaniniu šepetėliu mažais sukamaisiais judesiais ir nespausdami (naudokite tik riešo jėgą, o ne peties), kad nepažeistumėte emalio ir dantenų. Ypatingą dėmesį skirkite vietoms prie dantenų, vidinei dantų pusei ir galiniams dantims.

  • Tarpdančius valykite dantų siūlu, tarpdančių šepetėliais ir/arba elektriniu tarpdančių irigatoriumi. Tarpdančių valymas yra ne mažiau svarbus negu dantų valymas šepetėliu. Nevalant tarpdančių, juose kaupiasi apnašos, kurios vėliau virsta akmenimis. Prižiūrint tarpdančius ženkliai sumažinsite tikimybę atsirasti ėduoniui, dantenų uždegimui, periodontitui ir kitoms dantų ir dantenų ligoms.

  • Valykite liežuvį specialiais liežuvio valikliais ar šepetėliais. Ant liežuvio paviršiaus kaupiasi daug bakterijų, kurios gali sukelti nemalonų burnos kvapą ir turėti įtakos burnos mikroflorai, tad liežuvio valymas turėtų būti neatsiejama burnos higienos dalis.

  • Naudokite tokią dantų pastą, kurią rekomenduoja Jūsų odontologas arba burnos higienistas. Dantų pastos parinkimas pagal esamą Jūsų dantų ir burnos būklę atlieka svarbų vaidmenį, norint išsaugoti savo dantis sveikus ir gražius.

  • Dantų šepetėlį keiskite, vidutiniškai kas 3 mėnesius. Nors dantų šepetėlis gali atrodyti nenusidėvėjęs, tačiau tarp šerelių kaupiasi bakterijos, kurios sunkiai nusiplauna vandeniu ir jomis atsikratyti galima tik pakeitus senąjį šepetėlį nauju. Jeigu valydami dantis esate linkęs spausti dantų šepetėlį, jis nusidėvi greičiau ir jo šereliai išsiskėčia, todėl tokiu atveju rekomenduojama dantų šepetėlį keisti dažniau. Taip pat, po kiekvienos profesionalios burnos higienos procedūros ar ligos rekomenduojama pakeisti seną dantų šepetėlį nauju tam, kad bakterijos ir nešvarumai nuo seno šepetėlio nebūtų pernešami į sveiką ir švarią burnos ertmę.

Nepamirškite, kad teisingai prižiūrėdami savo dantis bei burnos ertmę namuose ir atlikdami profesionalią burnos higienos procedūrą kas 6 mėnesius, Jūs ženkliai sumažinsite tikimybę atsirasti dantų ėduoniui, periodontitui, kitoms dantų ir dantenų ligoms bei prarasti dantis. Teisinga burnos ir dantų priežiūra padės ilgiau išlaikyti sveiką ir gražią šypseną.


Būtinos priemonės asmeninei burnos higienai namuose:

  • Minkštas dantų šepetėlis arba elektrinis ultragarso dantų šepetėlis;

  • Dantų pasta pagal dabartinę dantų ir burnos būklę;

  • Tarpdančių šepetėliai, siūlas, elektrinis tarpdančių irigatorius;

  • Liežuvio valiklis.

Kitos rekomenduojamos priemonės:

  • Vieno danties šepetėlis;

  • Burnos skalavimo skystis.

Kviečiame registruotis profesionaliai burnos higienos procedūrai ČIA.



bottom of page