top of page
  • -

Planuojate įsigyti elektrinį dantų šepetėlį? Skaitykite kaip išsirinkti


Elektriniai dantų šepetėliai gerokai skiriasi nuo mechaninių – tiek valymo technika, tiek pasiekiamais rezultatais. Šiame straipsnyje „Denticijos | Danvitės“ klinikos gydytoja odontologė Rita Baranauskienė pasakoja apie elektrinių dantų šepetėlių specifiką, kokį šepetėlį geriausia rinktis bei ką reikėtų žinoti, jei planuojate pirmą kartą įsigyti tokį dantų šepetėlį sau ar savo vaikui.


Ar elektrinis šepetėlis dantis tikrai išvalo geriau?

R. B. El. šepetėliai gali atlikti iki 62 000 judesių per minutę. Valantis dantis rankiniu dantų šepetėliu per minutę tegalime atlikti nuo 300 iki 600 judesių. Tai reiškia, kad elektrinis šepetėlis per 2 minutes atlieka tiek judesių, kiek ranka reikėtų valyti savaitę. Kliniškai įrodytas elektrinio dantų šepetėlio technologinis privalumas yra tas, kad jis pašalina iki 100 % apnašų, kuo negali pasigirti rankinis dantų šepetėlis.


Ar valymas su elektriniu šepetėliu vyksta taip pat kaip su mechaniniu?

R. B. Dantų valymas elektriniu šepetėliu skiriasi nuo valymo įprastiniu būdu, mūsų pačių pastangų čia reikia minimaliai. Šepetėlio nereikia intensyviai judinti: pakanka nukreipti šerelius 45 laipsnių kampu palei dantenas ir ties kiekvienu dantimi palaikyti apie 3 sekundes. Visą likusį darbą nudirba pats elektrinis dantų šepetukas. Taip dantys nuvalomi iš išorinės ir vidinės pusės, o kramtomieji paviršiai valomi nukreipus šerelius į vageles ir iš lėto judant nuo vieno danties prie kito.


Ar elektriniai dantų šepetėliai gali pažeisti dantų emalį?

R. B. Daugelis žmonių bijo, kad elektriniai dantų šepetėliai gali pažeisti emalį. Tačiau pažangūs šepetėlių modeliai turi tinkamus spaudimo jutiklius, pranešančius, kai prietaisą naudojame netinkamai, per stipriai spausdami jį prie dantų ar dantenų.


Ar elektriniai dantų šepetėliai rekomenduojami vaikams? Jei taip, nuo kokio amžiaus?

R. B. Elektrinius dantų šepetėlius gali naudoti ir vaikai. Rekomenduojama – nuo 3 metų amžiaus, kol reikia – su tėvų pagalba. Elektrinis dantų šepetėlis gali būti žaismingas, puoštas mėgstamo herojaus piešinukais ar net grojantis, kad valytis dantis būtų įdomu ir smagu. Elektrinis dantų šepetėlis padės vaikui kokybiškai išvalyti dantukus, nes jis pripras naudotis įmontuotu laikmačiu, todėl valys dantis nustatytą laiką ir maksimaliai efektyviai.


Ką reikėtų žinoti, į ką atkreipti dėmesį, jei elektrinį dantų šepetėlį planuoju pirkti ir naudoti pirmą kartą?

R. B. Svarbu susipažinti su elektrinių dantų šepetėlių tipais bei jų veikimo principais. Šepetėliai gali būti rotaciniai, vibruojantys arba vibruojantys ultragarsiniai.

Rotacinis dantų šepetėlis – per minutę atlieka 2000–9000 judesių. Šis šepetėlis tiks vertinantiems paprastumą ir draugišką kainą. Tokio šepetėlio galvutė sukasi viena kryptimi ar juda pirmyn-atgal (2D), taip pat rinkoje yra 3D modelių, kurie vienu metu atlieka ir vertikalius, ir sukamuosius judesius.

Vibruojantis garsinis dantų šepetėlis – šio tipo dantų šepetėliai yra geresni už rotacinius, nes atlieka didesnį judesių skaičių per minutę – iki 62 000. Šepetėlis vibruodamas atlieka šluojamuosius judesius. Rekomenduojama rinktis turintiems specialių poreikių, pavyzdžiui, jautrūs dantys ir dantenos. Daugelis vibruojančių šepetėlių rinkoje yra būtent šio tipo – garsinio (angl. sonic).

Vibruojantis ultragarsinis dantų šepetėlis – gali atlikti net 192 milijonus judesių per minutę. Be šluojamųjų judesių, turi ir integruotą ultragarso technologiją – ypatingai greitai vibruojantys šereliai nuvalo visus nešvarumus, o greitas jų judėjimas pasiekia net tarpdančius. Ultragarsiniai šepetėliai skleidžia apie 1,6 MHz dažnį, kurio mes negirdime. Ultragarso banga tiesiogine to žodžio prasme sutraiško kietas ir minkštas nuosėdas, o šereliai mechaniškai pašalina jų likučius nuo dantų paviršiaus. Tinka jautriems dantims ir dantenoms, kraujuojančioms dantenoms, kai dažnai atsiranda dantų akmenys. Rinkdamiesi šepetėlį atkreipkite dėmesį į jo judesių skaičių, jei jis yra apie 50 000–60 000 per minutę – tai garsinis (o ne ultragarsinis!) dantų šepetėlis. Ultragarsinių šepetėlių rinkoje nėra labai daug.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į papildomas funkcijas, kurios gali būti naudingos:

- įmontuotas laikmatis,

- baterijų tipas (įkraunamos ar keičiamos),

- valymo režimai (pigesni šepetėliai turės 1–2, brangesni gali turėti ir 6–7 režimus, pavyzdžiui, jautriems dantims),

- spaudimo jutiklis (įspėja, jei šepetėlį spaudžiate per stipriai).


Rekomenduojama rinktis patikimus, ilgą laiką rinkoje matomus gamintojus.

Efektyviau pašalintos dantų apnašos prisideda prie mūsų dantenų, periodonto bei viso organizmo sveikatos. Kruopščiai išvalyti dantys leidžia palaikyti švarią burnos ertmę ir turėti gaivų burnos kvapą. Elektriniai dantų šepetėliai skirti ne tik patogesniam valymui, bet ir dar geresniam higienos užtikrinimui, dantų ir dantenų ligų prevencijai.


bottom of page