top of page
  • -

Vaiko tarpdančius puola ėduonis! Kur ieškoti pagalbos?


Artėjant vasarai atsiranda daugiau laiko pasirūpinti savo sveikata ir profilaktiškai pasitikrinti dantis. Todėl šį kartą kalbiname „Denticijos | Danvitės“ gydytoją vaikų odontologę Janą Vasjanovą. Specialistė pasakoja apie vaikų dantukus, jų priežiūra ir su kokiomis dantų problemomis dažniausiai susiduria mažieji pacientai.


Kl.: Gajus mitas, kad pieniniai dantys negenda – ar tai išties tiesa? Ką pastebite savo praktikoje?

J. V.: Vaikų odontologo klinikinėje praktikoje dažnai susiduriu su situacija, kuomet tėveliai lieka nustebinti po profilaktinės patikros sužinoję, jog vizualiai sveiki vaiko pieniniai dantys yra pažeisti ėduonies. Dažniausiai šie pažeidimai susidaro tarpdančiuose ir plika akimi yra nematomi, tačiau įgudusi odontologo akis, tinkamas apšvietimas ir rentgeno tyrimai greitai nustato ligą. Atrodytų, kad tai neįmanoma, juk dantys po 2 du kartus per dieną yra valomi šepetėliu ir pasta, tačiau pažeidimų vis tiek yra.

Kl.: Kokia turėtų būti tinkama vaiko kasdienė burnos priežiūros rutina?

J. V.: Gerai vaiko burnos higienai užtikrinti reikalingos kelios priemonės, kurios turi būti naudojamos kasdien: dantų šepetėlis kartu su fluoridų turinčia dantų pasta bei tarpdančių siūlas. Kartais tėveliams kyla klausimas: ar tikrai tarpdančių siūlas reikalingas valant vaikui dantukus? Atsakymas slypi dantukų sandaroje ir jų išsidėstyme dantų lanke.

Turime prisiminti, kad dantys, priklausomai nuo to, į kurią pusę nukreipti, turi 5 paviršius (žiūrėti 1 paveikslą): žandinį / lūpinį (1), gomurinį / liežuvinį (3), kramtomąjį (5), artimąjį (4) bei tolimąjį (2). Burnoje dantys kontaktuoja tarpusavyje artimuoju ir tolimuoju paviršiais – tokiu būdu formuoja tarpdančius.

1. Paveikslas: danties paviršiai

Dantų šepetėlių šereliai negali pasiekti tarpdančių ir kokybiškai išvalyti tarpdančių, tad ilgainiui juose kaupiasi apnašos ir bakterijos, lemiančios ėduonies atsiradimą. Dėl pieninių dantų anatomijos ypatumų, tarpdančiuose susiformavęs ėduonies pažeidimas greitai plinta pulpos link (joje lokalizuotas nervas), kas gali nulemti danties skausmą. Todėl norint išsaugoti sveikus pieninius dantis ir užtikrinti ne tik gražią, bet ir sveiką Jūsų vaiko šypseną, tarpdančius būtina valyti tarpdančių siūlu.

Kl.: Kada vaikui reikėtų susidraugauti su tarpdančių siūlu?

2. Paveikslas: tarpdančių valymo priemonės

J. V.: Tarpdančių siūlą reikia pradėti naudoti kai vaiko burnoje yra išdygę pirmieji 2 dantukai. Svarbu pabrėžti, kad tardančius vaikams turi valyti tėvai iki pat 12 metų, kadangi vaikams gali neužtekti įgūdžių tinkamai naudotis siūlu, o kartais – ir kantrybės juos išvalyti. Tinkami naudoti tiek paprasti tarpdančių siūlai ritėse, tiek siūlai su rankenėle (žiūrėti 2 paveikslą), svarbiausia, kad Jums būtų patogu prieiti prie visų dantų tarpdančių. Tarpdančius reikia valyti mažiausiai vieną kartą per dieną patogiu laiku.


Apibendrindama, gydytoja J. Vasjanova primena, kokiais svarbiausiais punktais turėtumėte vadovautis valydami ar padėdami savo vaikui išsivalyti dantis.

Keli patarimai:

  • Pradėkite valyti tarpdančius išdygus pirmiesiems 2 pieniniams dantukams – kuo anksčiau pradėsite valyti, tuo greičiau vaikas pripras prie procedūros.

  • Paprašykite artimųjų pagalbos, kartais dviese daug patogiau ir greičiau atlikti procedūrą.

  • Paverskite tarpdančių valymą žaidimu: turėkite skirtingų spalvų siūlus (tai gali būti skirtingos dėžutės, skirtingos rankenėlių spalvos) ir leiskite vaikui rinktis, kuriuo siūlu šiandien bus valomi tarpdančiai.

Švarūs dantys genda rečiau, tad tegul ne tik dantų šepetėlis, bet ir tarpdančių siūlas tampa kasdienės burnos higienos dalimi Jūsų vaiko sveikų dantukų kelyje. O profilaktiniams vizitams ir profesionaliai burnos higienai nepamirškite užsiregistruoti Jums patogiame „Denticijos | Danvitės“ padalinyje!










bottom of page